Synopsis

Četvrtak, 24.11.2022. u 20:00 sati
Film: Tvoj sam čovjek

Naučnica Alma radi u čuvenom Pergamon muzeju u Berlinu. Da bi obezbjedila finansijska sredstva za svoja istraživanja pristaje da učestvuje u neobičnom eksperimentu. Tri nedjelje živi sa Tomom, humanoidnim robotom koji zahvaljujući vještačkoj inteligenciji treba da se transformiše u njenog idealnog životnog saputnika. Mašina (atraktivnog) ljudskog lika je naprosto stvorena da usreći Almu. Slijed događaja je tragikomičan. Preispitivanje raznih uvjerenja o ljubavi i čežnji u potrazi za odgovorom o tome šta čovjeka čini čovjekom.

Njemačka, 2021.
108 min.

Jezik: Njemački sa BHS titlovima
Režija: Maria Schrader
Scenarij: Jan Schomburg, Maria Schrader
Glumci*ce: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller, Hans Löw, Wolfgang Hübsch, Annika Meier, Falilou Seck, Jürgen Tarrach, Henriette Richter-Röhl, Monika Oschek
Nagrade: Bavarska filmska nagrada 2022. (najbolji scenarij), Berlinale 2021. (Srebrni medvjed – najbolja glavna uloga), Njemačka filmska nagrada 2021. (najbolji igrani film, najbolja režija, najbolji scenarij, najbolja ženska glavna uloga), Festival njemačkog filma 2021. (Najbolji scenarij)

Petak, 25.11.2022. u 20:00 sati
Film: U komšiluku

Berlinski kvart Prenzlauer Berg. Na kraju ovo ljetnjeg dana ništa više neće biti kao prije. Samo što Daniel još uvijek ništa ne sluti. Postaje glavni junak tragikomičnog scenarija i kao takav je podjednako zatečen koliko i naviknut da mu sve ide od ruke. Živi u otmenom loftu, sa suprugom, dok dadilja djecu drži pod kontrolom. Sve ide kao po loju, sve je bilingualno, sve je spremno kako bi avionom skoknuo na kasting gdje mu se kao njemačko-španskoj glumačkoj zvijezdi smiješi uloga u filmu o superheroju. Kada pred put na brzinu svrati u obližnji kafić, zatiče Brunu. Nadalje, iz minuta u minut, saznajemo da je Bruno dugo čekao ovaj trenutak. On je gubitnik njemačkog ujedinjenja, žrtva džentrifikacije u Istočnom Berlinu. Čovjek koji je vječito bio u zapećku počinje da se sveti. Njegova meta je Daniel.

Njemačka, 2021.
92 min.
Jezik: 
Njemački sa bhs titlovima
Režija: Daniel Brühl
Scenarij: Daniel Kehlmann
Glumci*ce: Daniel Brühl, Peter Kurth, Rike Eckermann, Aenne Schwarz, Gode Benedix, Vicky Krieps, Mex Schlüpfer, Steffen Scheumann
Nagrade: Nominacija za Zlatnog medvjeda, dobitnik filmske nagrade Fair Film Award u kategoriji “Igrani film”

Subota, 26.11.2022. u 17:00 sati
Film: Misija Ulja Funk 

Slobodna crkva Lemheim, usred Njemačke: U službi za djecu čak i najčudniji prilozi dobiju aplauz, jedino Uljino predavanje o astronomiji uopće ne dobija priliku da se održi. Dvanaestogodišnja mlada naučnica upravo je otkrila svoj prvi asteroid. Posebno za Uljinu rusko-njemačku baku, božansko stvaranje i nauka se ne mogu spojiti. Hitro pobaca svu tehničku opremu svoje unuke. Ljutita Ulja sa svojim školskim drugom Henkom, koji pojma nema u kojem smjeru ide putovanje, ali koji zna dosta o automobilima, pogrebnim vozilom porodice Funk bježi prema Bjelorusiji. Tu bi njihov asteroid uskoro trebao pasti. Počinje bizarna hajka na čijim se živopisno uređenim stanicama, sukobi, koji već duže vrijeme tinjaju, pojavljuju u potpuno novom svjetlu. Na stranputicama, moralizatori se razotkrivaju kao licemjeri, a podijeljene porodice, prijatelji, ljubavnici i zemlje ponovo se zbližavaju.

Njemačka, Luksemburg, Poljska 2021.
93 min.

Jezik: Njemački sa BHS titlovima
Režija: Barbara Kronenberg
Scenarij: Barbara Kronenberg
Glumci*ce: Romy Lous Janinhoff, Jonas Oeßel, Hildegard Schroedter, Luc Feit, Anja Schneider, Ivan Shvedoff
Nagrade:
Goldener Spatz 2021. (dječji žiri za najbolji igrani film, posebna nagrada premijera Thuringije (najbolja režija), Gildepreis 2021 (najbolji igrani film na 21. sajmu filmske umjetnosti u Leipzigu), Filmski festival u Münchenu 2021.(dječja medijska nagrada: Bijeli slon za Romy Lou Janinhoff kao najbolju mladu glumicu), KIJUKO 2021.(nagrada publike za najbolju komediju), Final cut. Festival filma za djecu i mlade u Marburgu 2021. (pobjednik u kategoriji dječjeg filma)

Subota, 26.11.2022. u 20:00 sati
Film: Kopilot – Svijet će biti drugačiji
Sredinom devedesetih godina, na vašaru, Asli je prvi put ugledala Saeeda koji je neposredno prije početka vožnje preplašen sišao sa vrteške. Tokom igre „Zavrti flašu“, na derneku u studentskom domu, njih dvoje se zbližavaju. Asli je fascinirana Saeedovom karizmom i samoupouzdanjem. Iako se njena majka protivi njihovoj vezi, dvoje studenata se u tajnosti vjenčaju. U jednoj hamburškoj džamiji se zavjetuju da će ostati zajedno i čuvati tajne onog drugog. Asli pokušava da pronađe svoj put između samoodređenja, tradicionalnog roditeljskog doma i ljubavi koja od nje zahtjeva žrtvu. Zatim Saeed nestaje. Njegova odluka mijenja Aslin život prije nego što potrese cijeli svijet.

Njemačka, Francuska 2021.
118 min.

Jezik: Njemački sa BHS titlovima
Režija: Anne Zohra Berrached
Scenarij: Stefanie Misrahi, Anne Zohra Berrached
Glumci*ice: Canan Kir, Roger Azar, Özay Fecht, Jana Julia Roth, Ceci Chuh, Nicolas Chaoui
Nagrade: Feature Film Competition (glavna nagrada), Lucca Film Festival i Europa Cinema (Popular Jury)

Nedjelja, 27.11.2022. u 20:00 sati
Film: Moj sin

Skateboard fora nakon noćnog provoda bila je prevelika čak i za profesionalnog skatera Jasona. Spektakularna nesreća vodi ga direktno na odjel za intenzivnu njegu. Tek što se probudio iz kome, ponosno bilježi povrede za svoje pratitelje; jer preživjeti nešto ovako svjedoči o vlastitoj neranjivosti. Ali Jasonova zabrinuta majka, uspješna fotografkinja Marlene, već mu je nabavila mjesto u rehabilitacionom centru u Švicarskoj, i planira da ga lično, u svom starom Volvu, odvede tamo; povjerenje je izgubljeno, kontrola je bolja. Dva svijeta se sudaraju na vrlo malom prostoru, ovaj pozorišni komad u automobilu na njemačkim cestama prijeti da postane horor putovanje. Na putu odsjedaju u kući prijateljice koji živi u nekoj vrsti hipi komune i koja propagira potpuno drugačiji model života. Majka i sin polako počinju shvatati koliko malo znaju o životu onog drugog. Počinje oprezno razmišljanje o ulogama majke i stavovima odbijanja, o odrastanju i mogućnosti prepuštanja. Road movie bi ipak mogao postati putovanje samootkrivanja.

Njemačka, 2021.
94 min.

Jezik: Njemački sa BHS titlovima
Režija: Lena Stahl
Scenarij: Lena Stahl
Glumci*ice: Jonas Dassler, Anke Engelke, Hannah Herzsprung, Karsten Antonio Mielke, Golo Euler, Max Hopp, Elzemarieke de Vos, Lucie Heinze, Leopold Hornung, Peter Jordan
Nagrade: Münchenski filmski festival 2021. (Njemačka filmska nagrada za mlade – najbolja produkcija)

Ponedjeljak, 28.11.2022. u 20:00 sati
Film: Sanjar košmara

Otkako je njen tada sedamnaestogodišnji stariji brat Dennis, prije dvije godine skočio sa mosta u smrt, Rebekka pokušava da se pomiri sa njegovom samoubistvom. Roditelji se, s druge strane, trude prije svega da održe fasadu sretne porodice. Za  Dennisovu smrt krivicu prebacuju na njegovog prijatelja Vincenta, koji je tada bio s njim, ali to pitanje nikad nije riješeno. Kada se Vincent ponovo vrati u selo, Rebekka traži njegovo društvo, želi od njega što  više saznati o svom bratu, ali i osjeća privlačnost prema njemu, iako je njegovo ponašanje izrazito promjenjivo a i strastveno. Nakon što preko Vincenta sve više prodire u Dennisov skriveni svijet i shvati da je između dva dječaka postojalo više od prijateljstva i dok njeni roditelji ignoriraju sve pripremajući veliku zabavu za njen 18. rođendan, Rebekka sama mora donijeti odluku o svom daljem životu.

Njemačka, 2019/2020.
93 min.

Jezik: Njemački sa BHS titlovima
Režija: Philipp Klinger
Scenarij: Simon Thummet, Philipp Klinger (dorada)
Glumci*ce: Sarah Mahita, Béla Gábor Lenz, Stephan Szász, Birge Schade, Andreas Warmbrunn, Gustav Schmidt, Valerie Stoll, Marlene Burow, Anton Nürnberg, Oliver Jaksch
Nagrade: Exground Filmfest 2020. (nagrada publike u sekciji youth days, najbolji međunarodni igrani film u sekciji youth days), Međunarodni filmski festival Schlingel 2021. (filmska nagrada za djecu i mlade Goethe Instituta)

Utorak, 29.11.2022. u 20:00 sati
Film: Hyperland

Mario Sixtus govori o budućnosti u kojoj su društveni mediji potpuno preuzeli vlast. Postupci svakog pojedinca vide se u javnosti i unose se u sistem ocjenjivanja, i ko god ima naklonost mase biva nagrađen privilegijama. Sixtus, međutim, pokazuje uzbudljiviju varijantu, postojanja onih, koji u ovom sistemu propadaju i žive van društva. Istovremeno se HYPERLAND bavi temama koje idu ruku pod ruku sa digitalizacijom svijeta – lažne vijesti, lažne činjenice, kampanje mržnje na internetu, a sve to biva potaknuto silovanjem za koje počinitelj okrivljuje žrtvu. Tu naučna fantastika prelazi u triler, jer se Cee, glavni lik filma, u nuždi,  brani kriminalom.

Njemačka, 2021.
107 min.

Jezik: Njemački sa BHS titlovima
Režija: Mario Sixtus
Scenarij: Mario Sixtus
Glumci*ice: Gerti Drassl, Lorna Ishema, Maximilian Pekrul, Reza Brojerdi, Samuel Schneider, Selam Tadese, Daniele Rizzo, Aslan Aslan, Daniel Bohrer, Doğa Gürer

Showtime

  • 20.00
  • 20.00
  • 17.00
  • 20.00
  • 20.00
  • 20.00
  • 20.00